Systeemplafonds en Ophangsystemen

Over systeemplafonds
 

Daar waar toegang tot de ruimte boven het plafond (plenum) nodig is worden van oudsher vaak systeemplafonds gekozen. Tegenwoordig is er keuze uit vele uitvoeringen waarbij het traditionele “zichtbare” systeem maar één van de vele mogelijkheden is. 

De systemen kenmerken zich door de modulaire maatvoering veelal een veelvoud van 30 cm, vaak voorkomend is 60cm.

De ophangsystemen zijn geschikt voor een verscheidenheid aan panelen waarmee aan een plafond specifieke eigenschappen en uitstraling gegeven kan worden. Er zijn onder andere geluidsabsorberende, isolerende en speciale stootvaste panelen beschikbaar gemaakt van verschillende materialen zoals minerale wol, gips, hout, metal en houtachtige materialen met elk hun specifieke uitstraling.

 

Over de ophangsystemen
 

Bij het gekozen type plafond paneel dient het juiste ophangsysteem gekozen te worden.

Het moet geschikt zijn voor de belasting en voldoende stabiel en maatnauwkeurig te zijn. Een systeem voor verdekt te monteren panelen dient stijver en nauwkeuriger haaks te zijn dan een systeem voor inleg panelen. 

Bij de keuze en ontwerp van het ophangsysteem dient ook gelet te worden op voldoende draagkracht van de profielen en ophangmaterialen. Voldoende veiligheid dient gewaarborgd te worden.

Afhankelijk van de toepassing kan het nodig zijn een systeem met specifieke eigenschappen te kiezen zoals extra bescherming tegen corrosie of stoot belastingen.